C Vitamini

C Vitamini

Aynı zamanda askorbik asit olarak bilinen C vitamini insan vücudundaki bazı yapıların düzgün bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Bu vitamin taze meyva ve sebzeler gibi besinlerden elde edilebilir. Turunçgiller daha fazla asit içerdiklerinden C vitamini açısından da daha zengin meyvelerdir.

Devamını oku..

Gösterilen 1 - 20 / Toplam : 54

sayfa başı

Sayfa :
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Gösterilen 1 - 20 / Toplam : 54

sayfa başı

Sayfa :
  1. 1
  2. 2
  3. 3

C Vitamini Kullanımı:

Bazı hayvanlar C vitaminin vücutlarında salgılayabilir. Ancak insanlar C vitaminin vücutlarında sentezleyemediğinden besinlerden ya da gıda takviyelerinden alırlar. Uzmanlar C vitamini ihtiyacını çoğu zaman gıda takviyelerinden almaktansa meyvelerden karşılanmasını tavsiye etmektedir.

Püf Noktalar:

Sigara içmek ve tütün çiğnemek, C vitamini seviyelerini düşürür. Sigara içen veya tütün çiğneyen insanlarda diyetlerindeki C vitamini tüketimini arttırmalıdır.

Dikkat - Olası Yan Etkiler:

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde 19 yaşından büyük kadınlar için en fazla 2000 mg olarak tavsiye edilmektedir. Aşırı dozda kullanılması tavsiye edilmez. C vitamini, 1 ila 3 yaş arası çocuklar için günlük 400 mg'dan, 4 ila 8 yaş arası çocuklar için 650 mg'dan, 9 ila 13 yaş arası çocuklar için 1200 mg'dan ve ergenler için 1800 mg'dan fazla alınmamalıdır. Bir sağlık profesyonelinin gözetimi olmadan anjiyoplasti öncesinde ve sonrasında C vitamini veya diğer antioksidan vitaminler (beta-karoten, E vitamini) içeren takviyelerden kaçınılmalıdır. C vitamini kan şekerini yükseltebilir. Diyabetli yaşlı kadınlarda, günlük 300 mg'dan yüksek miktarlardaki C vitamini, kullanımı sakıncalı olabilir. E vitamini, beta-karoten ve selenyum ile birlikte C vitamini almak niasinin yararlı etkilerini azaltabilir. Diğer vitaminler ile birlikte C vitamini almak, iyi kolesterolü arttırmak için niasin etkinliğini azaltabilir.