Taurin

Taurin

Taurine (Taurin) Nedir

Taurin vücutta en fazla bulunan serbest amino asitlerden bir tanesidir. Neredeyse tüm dokularda bulunur fakat sadece karaciğer ile beyinde üretilir. Bu amino asit çeşitli vücut yapılarının (özellikle kalp, kaslar, retina, sinir sistemi ve beyin) düzgün bir şekilde çalışmasından sorumludur. Taurin önemli bir iyon değişim düzenleyicisidir ve hücre zarının sağlamlığına katkıda bulunur.

Devamını oku..

3 Ürün

sayfa başı

3 Ürün

sayfa başı

Taurin Ne İşe Yarar

Taurin, protein biyosentezinde yer almamasına veya hormonlar ile enzimlerin yapısında bulunmamasına rağmen, vücuttaki homeostazi açısından çok önemli bir amino asittir. Bu madde, sodyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyum iyonlarının hücre zarlarından geçişlerini düzenleyerek vücudun işlevlerini normal bir şekilde sürdürebilmesi açısından büyük önem taşıyan ozmotik dengeye ve hücre stabilitesine katkıda bulunur. Bu amino asit vücutta genellikle kaslarda, kanda, retinada, beyinde ve sinir sisteminde bulunur.

Taurin kalsiyum iyonlarının akışını düzenlemeye yardımcı olduğundan metabolik bir transmiter olarak görev yaparak iskelet ve kalp kasının kasılma aktivitelerini düzenleyici bir rol oynar. Stres, vücudun taurin ihtiyacını arttırır (bu örneğin şiddetli fiziksel egzersiz kaynaklı olabilir). Kasların kasılmasının kolaylaşması vücudun daha iyi bir kas performansı ve fiziksel performans sergilemesine olanak tanır.

Taurin yapısında bir adet sülfür molekülü barındırır ve karaciğer tarafından üretilen safra tuzlarının sentezinde önemli bir rol oynar. Safra tuzları sindirim sırasında aktif hale geçerek yağları ve yağda çözünen vitaminleri emülsiyonlaştırırlar ve bu maddelerin bağırsak yolunda emilimini kolaylaştırırlar. Safra tuzu sentezinin meydana gelebilmesi için yağ asidi tüketiminin normalden daha fazla olması gerekir ve bu sayede kandaki kolesterol seviyeleri azalmış olur.

Taurin enerji içeceklerindeki kafein ile birlikte bulunması beyin fonksiyonlarını ve sinir sistemini uyarıcı etkilere neden olarak, özellikle bilişsel performansın ve konsantre olabilme kabiliyetinin gelişmesi hedeflenmiştir. Taurin retinadaki fotoreseptör hücreleri etkileyerek bu organın içerisindeki ozmotik basıncı düzenler ve bu sayede gözün sağlığının korunmasına katkıda bulunur.

Taurinin Özellikleri Nelerdir?

  • Karaciğer ve kalp fonksiyonlarını etkiler.
  • Bilişsel performansı geliştirici bazı içeceklerin içerisinde bulunur.
  • İnsülinin yapıcı metabolizmik özelliklerini taklit eder
Dikkat - Olası Yan Etkiler

  • Bu tamamlayıcı maddenin hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanımının güvenli olup olmadığı ile ilgili yeterli bilgi yoktur. Önlem olarak bu durumlarda kullanılması önerilmez.
  • Bipolar rahatsızlığı olan kişilerde bu tamamlayıcı maddenin kullanımı tedavi ile çakışabilir, semptomları ağırlaştırabilir veya istenmeyen yan etkilere sebep olabilir ve bu nedenle önerilmez.
  • Antidepresanlar veya lityum ile birlikte kullanmayınız. Bu, ilaç ile tamamlayıcı maddenin etkieşime girmesine neden olabilir.