Omega 3
Omega 3 Nedir?
Omega-3 vücudun normal bir şekilde büyüyüp gelişmesi için gereken önemli bir yağ asididir. Vücut bu maddeyi kendi kendine üretemediğinden, omega-3 besin yolu ile alınır. Omega-3 açısından zengin olan temel besinler balık yağı, ceviz ve tohumlardır. Aynı zamanda omega-3 içeren tamamlayıcı maddeler de bulunmaktadır.
Devamını oku..-
Carlson Omega-3 Balık Yağı 50 Kapsül
%19indirim 85 TL 69TL -
New Life Efa S-1200 90 Kapsül
%9indirim 175 TL 159TL -
Ocean Omega 3 & QH 30 Kapsül
%13indirim 149 TL 129TL -
Ligone Omega 3 1000 mg 60 Kapsül
%25indirim 85 TL 64TL -
New Life EFA One 45 Kapsül
159TL -
BigJoy Vitamins Omega-3 100 Kapsül
89TL -
Olimp Gold Omega 3 Sport Edition 120 Kapsül
139TL -
Ocean Pulse 30 Kapsül
%3indirim 129 TL 125TL -
Nutraxin Omega-3 Ultra 2500 mg 30 Softgel
%17indirim 124,90 TL 104TL -
New Life Efa S-1200 45 Kapsül
%22indirim 124 TL 97TL -
Ocean Plus Omega 3 1200 mg 50 Kapsül
%23indirim 84,50 TL 65TL -
BigJoy Vitamins Omega-3 50 Kapsül
49TL -
New Life EFA Daily 30 Kapsül
%19indirim 69 TL 56TL -
Ocean Ultimate 1200 mg 30 Kapsül
%7indirim 107 TL 99TL -
Ultimate Nutrition Omega 3 1000 mg 90 Kapsül
89TL Stok Tükendi
-
Nature's Bounty Omega-3 980 mg 30 Kapsül
74TL Stok Tükendi
-
Solgar Omega-3 700 30 Kapsül
91TL Stok Tükendi
-
Solgar Omega-3 700 60 Kapsül
162TL Stok Tükendi
-
Solgar Omega-3 950 mg 50 Kapsül
162TL Stok Tükendi
-
Nature's Bounty Omega-3 600 mg 90 Kapsül
108TL Stok Tükendi
Omega 3 Ne İşe Yarar
Omega-3 yağ asitleri vücudun düzgün bir biçimde çalışabilmesi için gerekli maddelerdir. Bu yağ asitleri vücudun inflamatuvar tepkilerini düzenleyen inflamatuvar mediyatörlerin üretiminde rol alırlar. İnflamatuvar mediyatörlerin dengesi –prostaglandinler, lökotrienler, tromboksanlar ve trombosit agregasyon faktörleri gibi- inflamatuvar süreçleri etkiler ve alerjiler ile inflamatuvar ve kardiyovasküler rahatsızlıkların ortaya çıkma riskiyle doğrudan ilgilidir. Omega-3 yağ asitlerinin tüketimi proinflamatuvar faktörlerin azalmasına yardımcı olduğu gibi aynı zamanda anti-inflamatuvar faktörlerin sentezine de katkı sağlar. Bu özelliğin yanı sıra, omega-3, hücresel dejenerasyonu ve özellikle kolon, meme ve prostat olmak üzere bazı kanserlerin gelişimini engellemeye yardımcı olur.
Omega-3 kullanımı kan basıncını düzenlemeye ve kandaki trigliserit seviyelerini azaltmaya katkıda bulunurken, yağ birikimini önlemeye ve kan damarlarında aterosklerotik plak oluşumunu engellemeye de yardımcı olur. EPA ve DHA tüketimi aynı zamanda trombosit agregasyon faktörlerinin oluşma oranını azaltarak, kan dolaşımını destekler ve kanda pıhtı oluşumunun önüne geçer. Bu özellik kalp krizi ve felç riskinin azalmasını sağlar. Bu nedenle omega-3 balık yağı tüketmek kardiyovasküler sağlık açısından çok önemlidir. Omega-3 eksikliği bunun tam tersine neden olarak, proinflamatuvar ekozanoidlerin artmasını tetikler ve alerjiler, kardiyovasküler rahatsızlıklar ve romatoid artrit gibi inflamatuvar problemlerin ortaya çıkmasına katkıda bulunur.
Omega-3 yağ asitleri kanın akışkanlığını arttırdığından vücut dokularına ve hücrelerine giden oksijen miktarının da yükselmesini sağlarlar. Bu etki özellikle fiziksel olarak aktif olan insanlar için daha önemlidir çünkü daha fazla oksijen enerji üretimini arttırarak fiziksel performansında artmasına olanak tanır. Dahası, omega-3 tüketimi cilt, saç ve tırnakların sağlığını da olumlu yönde etkiler.
Özellikle yüksek eforlu sporlar olmak üzere spor yapan kişiler genellikle strese maruz kalırlar. Bu nedenle inflamatuvar süreçleri daha sık yaşarlar. Vücut egzersizi bir saldırı olarak algılar ve iyileşmek için inflamatuvar bir süreç başlatır. Bu süreç bittiği anda kas liflerinin yenilenme dönemi devreye girer. Vücut gelecekte benzer saldırılara maruz kalacağını düşünür ve uyum sağlayarak kapasitesini arttırmaya çalışır. Omega-3 yağ asitleri anti-inflamatuvar etkilere sahip olduklarından iyileşme sürecinde vücuda destek olurlar ve organ ile dokuların daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunurlar.
Uzun zincirli yağ asitlerinin tüketimi özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde çok önemlidir. Bu maddeler bebeğin beyninin, sinir sisteminin ve gözlerinin gelişimine yardımcı olurlar. Omega-3 hücre zarı akışkanlığını tetikler ve sinapsları uyararak beyinde bulunan sinir hücreleri arasındaki iletişimi daha etkili bir hale getirir. Bu özellik, mantıklı düşünmeyi, zihinsel çevikliği ve genel olarak beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Hatta ve hatta yeterli miktarda omega-3 tüketiminin alzheimer hastalığını, sarı nokta hastalığını ve depresyonu önlemeye yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Omega-3’ün yetişkinler için önerilen doz miktarı günde 1-2 gram arasıdır. Aynı zamanda en azından 250 miligramının EPA ve DHA (balık yağında bulunan yağ asitleri) dan oluşması gerekmektedir.
Omega-3’ün Temel Faydaları:
- Anti inflamatuvar özelliklere sahiptir
- Mantıklı düşünmeyi sağlar ve bilişsel fonksiyonları kuvvetlendirir
- Kandaki trigliserit seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olur
- Kanda pıhtı ve aterosklerotik plak oluşumunu engellemeye yardımcı olur
- Kardiyovasküler sağlığı olumlu yönde etkiler
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Eklem ağrılarını ve sertliğini azaltır
- Kasların iyileşme sürecini hızlandırır
- Hassas bünyelerde karın kasılmaları, mide bulantısı ve ishal görülebilir.
- Bu madde kan şekeri değerlerini değiştirebileceğinden şeker hastaları düzenli olarak kan şeker seviyelerini kontrol ettirmelidirler.
- Doktorunuza danışmanız önerilir.
- Bu maddeyi antikoagülan tedaviler, anti trombosit agregasyon ilaçları ve anti inflamatuvar ağrı kesiciler (ibuprofen veya aspirin gibi) ile birlikte kullanmayınız. Bu kombinasyonlar iç kanama riskini arttırırlar.
- Omega-3 içerikli tamamlayıcı maddelerden bazıları nefesinizin balık kokmasına veya ağzınızda balık tadı kalmasına neden olabilirler.
- Deniz ürünlerine ya da kabuklu deniz hayvanlarına alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara veya aşırı duyarlılık tepkimelerine neden olabilir.