Leucine (Lösin)

Leucine (Lösin)

Leucine (Lösin) Nedir?

Lösin BCAA (dallı zincirli amino asitler) grubuna ait temel bir amino asittir. Amino asitler bir karboksil grubu (COOH), bir amino grubu (NH2), bir hidrojen molekülü (H) ve bir radikal grup içeren organik moleküllerdir. Bu grupların hepsi ortada merkezi bir karbon atomuna bağlanmıştır. Dallı zincirli amino asitler kas dokusundaki proteinlerin %30-35 ini oluştururlar ve bu nedenle kas kütlesinin korunması ve büyümesi için önemli birer faktördürler. BCAA’lar aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini güçlendirirken, iyileşme sürecini tetikleyen maddelerdir. Lösin kas dokusunda en fazla miktarda bulunan amino asitlerden biridir ve BCAA’lar arasında en etkili amino asit olarak görülmektedir.

Devamını oku..

4 Ürün

sayfa başı

4 Ürün

sayfa başı

Leuchine (Lösin) Ne İşe Yarar

Amino asitler, proteinlerin, enzimlerin ve hormonların sentezinde; çeşitli maddelerin vücut içerisinde taşınmasında, immünoglobünlerin ve antikorların üretiminde; ve vücuttaki asit baz dengesinin düzenlenmesinde önemli biyolojik rollere sahip olmakla beraber aynı zamanda glikojen depoları tükendiğinde enerji kaynağı görevi de görebilen maddelerdir. Büyüme ve gelişme için olduğu kadar dokuların muhafazası için de çok önemli olan proteinlerin temel yapıtaşlarıdırlar. Bu nedenle kas gelişimine, kasların iyileşme sürecine ve vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine büyük katkılar sağlarlar.

Hücrelerin düzenli aktiviteleri için gereken proteinleri üretebilmeleri için, temel amino asitlerin düzenli bir şekilde vücuda alınması gerekmektedir. Bu besinler veya tamamlayıcı maddeler yolu ile yapılabilir. Dallı zincirli amino asitlerin tüketimi mTOR yolunun aktive edilmesine neden olarak protein sentezine ve kas gelişimine direkt olarak katkı sağlar. Hipertrofi (aşırı irileşme), kuvvetin ve dayanıklılığın artmasını sağlarken, atletik performansın da gelişmesine katkıda bulunur. Dallı zincirli amino asitler içerisindeki tüm amino asitler arasında en önemli madde lösindir. Lösin tek başına mTOR yolunun aktive edilmesinden sorumludur.

Lösin vücutta sınırlayıcı besin maddesi görevi görür. Vücuttaki protein sentezi oranı direkt olarak hali hazırda bulunan lösin miktarı ile ilişkilidir. Lösin konsantrasyonu fazla olduğunda, kas kütlesi oluşumu ve yapıcı metabolizmanın verimliliği doğru orantılı olarak artar. Vücutta yüksek miktarda lösin bulunması, yeni kas liflerinin üretimini desteklerken aynı zamanda yüksek şiddetli egzersizler veya sakatlık nedeni ile ortaya çıkan oksidatif stres sonucu zarar gören dokuların yenilenme süreçlerine katkıda bulunur. Yeterli dozlarda lösin tüketimi pozitif bir azot dengesine olanak verirken, cildin, kasların, dokuların ve kemiklerin rejenerasyonu ve iyileşmesine yardımcı olur. Bu amino asit kasların iyileşmesini tetikleyici özelliklere sahiptir.

Lösinin temel faydaları:

  • Güçlü yapıcı metabolik özellikleri vardır
  • Protein sentezini ideal konuma getirir
  • Enerji üretimini tetikleyici özelliklere sahiptir
  • Gücü arttırır
  • Dayanıklılığı ve performansı arttırır
  • Dokuların yıkımını engeller

Dikkat - Olası Yan Etkiler

  • Besinsel tamamlayıcı maddeler, çeşit içeren, dengeli bir beslenmeye ve sağlıklı bir yaşam tarzına alternatif olarak kullanılmamalıdır.
  • Bu tür tamamlayıcı maddelerin hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanımının güvenli olup olmadığı ile ilgili yeterli bilgi yoktur. Önlem olarak bu durumlarda kullanılması önerilmez.