Sporda amino asit ne işe yarar

Protein kasların temeli olabilir, ancak amino asitler proteinin yapı taşlarıdır. Vücudunuz doku fonksiyonu için gerekli tüm proteinleri oluşturmak için 21 farklı amino asit kullanır. Bununla birlikte, esansiyel amino asitler olarak adlandırılan sekiz spesifik amino asit, vücudunuz tarafından üretilemez ve beslenme yoluyla edinilmelidir. Benzer şekilde, egzersiz öncesi amino asit takviyeleri ile ilave destek yapmak, kardiyovasküler dayanıklılık, kas gücü ve genel iyileşmeyi arttırmaya yardımcı olabilir. Bu nedenle amino asit kullanımı vücut geliştirme ile uğraşan sporcular arasında oldukça yaygındır. Peki sporda amino asit kullanımı tam olarak ne işe yarar?

Spor öncesi ya da sonrası alınacak amino asit takviyeleri için birçok seçenek mevcuttur. Protein bakımından zengin tam gıdalar olan et, fasulye veya süt ürünleri gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Peyniraltı suyu ve kazein proteini tozları da vücudunuza gerekli amino asitleri sağlar. Aslında birçok ürün, protein ve üstüne ürüne eklenen amino asitlerin bir bonus profilini içerir. Bir spor seansından önce karnınız aç egzersiz yapmayı tercih ediyor ya da katı yiyecekleri rahatsız edici buluyorsanız, egzersiz öncesi tüketeceğiniz amino asit takviyeleri ihtiyacınız olan amino asidi sağlayabilir. Egzersiz öncesi tüketilen içecekler düşük kalorilere sahiptir (çoğu zaman yaklaşık 20 kalori veya daha az) ve genellikle protein içermezler. Kafein, elektrolitler ve çeşitli esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitlerle doldurulmuş egzersiz karışımları, enerjiyi, uyanıklığı ve gücü artırabilir.

Sporda amino asit ne işe yarar

Vücut geliştirme ile uğraşan bir sporcuysanız, dallı zincirli amino asitler - veya BCAAs - takviye listenize dahil etmeniz gereken en önemli amino asit türüdür. Uluslararası Spor Besinleri Topluluğu Dergisinde 2010 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, lösin, izolösin ve valin, yoğun egzersiz sırasında kullanılan ve primer amino asitler olarak görev yapan esansiyel amino asitlerdir. BCAA'lar hem protein yıkımını azaltır hem de protein sentezini arttırırlar. Bu sayede kasların iyileşme sürecine ve güç kazanımına destek olabilirler. BCAA'lar zihinsel odaklarınızı da geliştirebilir. Glutamin, sitrulin, karnitin ve alanin içeren ürünler egzersiz sırasında kas onarımı, dayanıklılık ve yorgunluk algısı açısından fayda sağlayabilirler.

California-Los Angeles Üniversitesi'nden Mark Dodson'ın 2005'te yaptığı bir araştırmaya göre, egzersiz öncesi tüketilen amino asit takviyesi kas sentezini uyarmaktadır. Vücut geliştirme antrenmanı öncesinde BCAA ve diğer amino asitlerin tüketimi, anabolik bir durumda kalmanıza yardımcı olur - başka bir deyişle, kaslarınız yıkılmak yerine büyümeye devam eder. Amino asit takviyesi vücudunuzu bu muhteşem bileşiklerle dolduracağından, egzersiz sırasında kasların tamirinde hızlı bir şekilde kullanılabilirler. Bu da gecikmiş başlangıçlı kas ağrısının azalmasına, daha kısa sürede antrenmana geri dönmenize ve daha az ağrı ya da rahatsızlık hissetmenize neden olur. Vücudunuz uyku esnasında katabolik bir halde kaldığı için sabahları da ilk iş olarak amino asit takviyesi tüketilebilir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.