Protein İhtiyacı Nasıl Belirlenir?

Protein vücudumuz için çok önemli bir besin maddesidir. Vücuttaki dokular, organlar, hormonlar ve enzimler için yapı taşları sağlar. Bu makro besin, kas kütlesi oluşturmak ve korumak için de büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda tokluk hissini de artırarak, yağ yakma hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur.

İhtiyacınız olan protein miktarı, kilonuza, hedeflerinize ve yaşam tarzınıza bağlıdır. Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından önerilen günlük minimum tüketilmesi gereken protein miktarı, oturarak çalışan bir kişi için kilogram başına 0.36 gramdır. Bununla birlikte, yoğun egzersiz yapıyorsanız ya da fiziksel olarak zorlayıcı bir işte çalışıyorsanız, daha fazlasına ihtiyacınız olacaktır. Ortalama sağlıklı bir beslenme çoğu insana yeterli proteini sağlarken, kas kütlenizi arttırmak ya da yağ yakmak için egzersiz yapıyorsanız protein alımınızı artırmak (gerek katı/sıvı gıdalar gerekse protein tozu gibi protein takviyeleri yoluyla) size fayda sağlayabilir.

Amacınız kilo vermek ise, diyetinizdeki proteini artırmak daha fazla yağ yakmanıza ve daha fazla yağsız kas kütlesi korumanıza yardımcı olur. Yani bir bakıma protein ihtiyacınız artar. Bu durum düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli diyetlerin neden bu kadar popüler olduğunu açıklamaktadır. Ancak, beslenmenizde diğer kritik besin maddeleri için de yer ayırmanız gerekir. Vücudunuza yeterli enerji sağlayıp, performansınızı en üst düzeyde tutacak kadar yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral tükettiğinizden emin olmanız, sağlığınızı da olumlu yönde etkiler.

Protein İhtiyacı Nasıl Belirlenir? Protein Rehberi

Protein ihtiyacı nasıl karşılanır

Protein ihtiyacı katı ya da sıvı besin maddeleri yoluyla karşılanabileceği gibi, protein tozları gibi protein takviyeleri yoluyla da karşılanabilir. Protein ihtiyacınızı rutin beslenme yoluyla karşılıyorsanız, her protein türünün aynı derecede etkili olmadığını bilmenizde fayda vardır.

Proteini oluşturan yapı taşlarına amino asit denir. Toplamda 20 farklı amino asit vardır ve farklı proteinler, değişen oranlarda farklı amino asit kombinasyonlarına sahiptirler. Her bir yüksek proteinli gıdada farklı bir amino asit profili bulunduğundan, birden farklı kaynaktan protein tüketmeniz önemlidir. Başka bir deyişle, günde beş kez tavuk göğsü yememeniz gerekir. Yüksek protein kaynakları arasında yağsız et, süzme peynir, yumurta ve balık bulunur. Eğer vejetaryenseniz, bolca baklagil, fındık ve tohum tüketebilirsiniz.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.