Protein Eksikliği Nedir?

Proteinler "amino asitler" denilen yapı taşlarından oluşan organik bileşiklerdir. Yaklaşık 20 adet yaygın amino asit çeşidi vardır. Vücudun üretemediği dokuz tanesi "esansiyal" olarak kabul edilir ve bu nedenle yediğiniz gıdalar ile birlikte alınmalıdırlar. Diyetiniz bu esansiyel amino asitlerden yeterince içermiyorsa, vücudunuzda protein eksikliği oluşacak ve sağlığınız bu durumdan kötü etkilenecektir.

Esansiyel amino asitlerin tümünü içeren proteinlere "eksiksiz proteinler" denir. Eksiksiz proteine sahip gıdalar genellikle hayvansal gıdalardır. Bitkisel gıdalar, eksiksiz proteinlere sahip değildir, fakat "tamamlayıcı proteinler" olarak adlandırılan proteinlere sahip bitkisel gıdaları tüketerek protein tüketiminizi optimize edebilirsiniz.

Protein Eksikliğinde Ne Olur

Protein eksikliği yaşıyorsanız aşağıdaki semptomları görmeniz olasıdır:

• Yüksek kolesterol
• Daha endişeli ve karamsar hissetme
• Kas kaybı, yorgunluk hatta yağ alımı
• Uyku bozuklukları
• Bilinç bulanıklığı
• Mide ve bağırsaklarda gaz
• Kilo alma
• Düzensiz adet döngüsü
• Yaralanma sıklığında artış ve iyileşme süresinin uzaması

Protein Eksikliği Nedir? Protein Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Protein Eksikliği Nasıl Giderilir?

Protein eksikliği dünya genelinde nadir olarak görülse de, özellikle istismar ya da ihmal edilen çocuklarda, bakım evlerindeki yaşlılarda ve yoksul ülkelerde yaşayan insanlarda protein eksiklikleri ortaya çıkmaktadır. Protein eksikliğinin belirtileri arasında kas kütlesi kaybı, yorgunluk, saç renginde veya dokudaki değişiklikler ve çocuklarda büyüme olmaması sayılabilir. Besinsel protein eksiklikleri, yüksek proteinli gıdalar tüketmek suretiyle düzeltilebilir. Bu besinleri sıralayacak olursak:

Kırmızı et: Sığır, domuz ve kuzu eti protein açısından en zengin besin kaynaklarından bazılarıdır. Hayvansal gıdalar olduklarından içerdikleri proteinin kalitesi de oldukça yüksektir.
Tavuk eti: Özellikle derisiz tavuk göğsü protein bakımından çok zengindir.
Balık eti: Balık eti mükemmel bir protein kaynağı olmasının yanı sıra, çok düşük bir doymuş yağ oranına sahiptir. Bu da balık etini son derece sağlıklı bir protein kaynağı yapmaktadır.
Yumurta: 1 yumurtada yaklaşık 6 gram protein bulunur. Yumurta günümüzde en sık tüketilen protein kaynaklarından bir tanesidir.
Baklagiller: Baklagiller, bitkisel protein içermelerine rağmen gerek miktar gerek kalite açısından en iyi bitkisel protein kaynaklarıdır.
Sert kabuklu yemişler ve tohumlar: Bir başka sağlıklı protein kaynağı da sert kabuklu yemişler (fındık, badem, vs) ile tohumlardır.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.