Omega 3 6 9 Zararları Nelerdir?

Sağlıklı yağlar olan omega 3 6 ve 9, insan sağlığı için oldukça önemli çoklu doymamış yağ asitleridir. Bu yağ asitlerinden, omega 3 ve omega 6, esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır, çünkü bunlar vücutta üretilemez ve beslenme yoluyla alınmalıdırlar. Omega 9 ise vücutta beslenme ile alınan diğer doymamış yağlardan üretilebilir. Bu omega yağlarının her biri vücut üzerinde farklı olumlu etkilere sahiptirler. Fakat yine hepsinin aşırı kullanım sonucu çeşitli zararları bulunmaktadır. Omega 3, omega yağlarının en önemlisidir, çünkü beslenme yoluyla elde edilmesi daha zordur (omega 6 ile omega 9'a kıyasla besinlerde daha az görülür). Bu yağ asidi balıklarda ve bazı bitki ve kabuklu yemişlerde bulunur. Omega 3'ün temel faydası, yaralanma ve aşırı kan pıhtılaşması gibi durumlarda anti inflamatuar niteliklere sahip olmasıdır. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi (UMMC) omega 3'ün aynı zamanda beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasına katkıda bulunduğunu belirtmiştir. Bu yağ asidi takviye olarak alındığı taktirde, günde 3 gramdan fazla tüketilmesi tavsiye edilmez. Yüksek dozlarda aşırı kanama riski ve artan morarma duyarlılığı görülebilir. Omega 3 içeren balık yağı takviyelerinin de bazı durumlarda şişkinlik, karın ağrısı ve ishale neden olduğu bilinmektedir.

Omega 6 da, önemli bir yağ asidi olarak kabul edildiğinden ve vücutta diğer yağ asitlerinden üretilemediğinden omega 3'e benzer. Bununla birlikte Omega 6'yı beslenme yoluyla elde etmek çok daha kolaydır. Aslında, birçok insan omega 6'ya çok fazla ihtiyaç duyar, çünkü hem evde hem de dışarıda hazırlanan gıdalar arasında çok fazla üründe (pişirme işleminde kullanılan yağlar gibi) bulunur. Aşırı omega 6 tüketiminin zararları arasında en bilineni vücutta inflamatuar bir reaksiyona neden olmasıdır. Kan pıhtılaşması açısından bazı durumlarda bu arzu edilen bir yan etki olmasına rağmen, aşırı tüketim yine de zararlı olabilir. UMMC'ye göre, omega 6 takviyesi içeren çuha çiçeği yağı, baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı ve ishal gibi yan etkilere sahiptir.

Omega 3 6 9 zararları

Balık Yağı Kullanımı Yan Etkileri

Diğer yandan, omega 9 esansiyel bir yağ asidi olarak kabul edilmez çünkü vücut bu maddeyi, beslenme yoluyla tüketilen diğer doymuş yağlardan kendi başına üretebilir. Vücut omega 9'u gerektiğinde omega 3 ve omega 6 yerine de kullanabilir. Omega 9, hayvansal yağlar, bitkisel yağlar ve zeytinyağı gibi yemeklik yağlarda bulunur. Aşırı miktarda omega 9 tüketimi, kilolu ve kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişilerde, yüksek kalorili bir diyet ile birlikte gerçekleştiğinde, yağ ve besinsel kolesterolü yükselterek vücuda zarar verebilir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.