Kreatinin Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Kreatinin, kaslarınızı kullandığınızda oluşan bir kimyasal atık ürünüdür. Çok miktarda protein tüketmek de az da olsa kreatinin oluşumuna neden olabilir.Kan dolaşımınız, kreatinini vücudunuzun idrarınız yoluyla filtrelediği böbreklere taşır. Fakat eğer böbrekleriniz düzgün çalışmıyorsa, kanınızdaki kreatinin düzeyi yükselebilir. Bu da, hayatı tehdit eden bir rahatsızlık olan üremiye yol açabilir.Vücudunuzun en iyi şekilde çalışması için temiz kana ihtiyacı vardır. Kreatinin seviyenizi düşürmenin en iyi yolu, bunun altında yatan nedeni tedavi etmektir. Diyaliz böbrek sorunları için yaygın bir tedavi yöntemidir. Böbrekleriniz atık ürünlerini vücudunuzdan çıkaramadığında kullanılan önemli bir tıbbi işlemdir. Ancak kreatininizi düşürmek için farklı tedaviler de vardır. Hatta bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile de kreatinin seviyenizi düşürebilirsiniz.

Kreatinin Yüksekliği Nasıl Düşürülür? Kreatinin Hakkında Bilgiler

Kreatinin Nasıl Düşürülür?

Egzersiz genellikle iyi bir şeydir, fakat aşırıya kaçmak kreatinin seviyelerini arttırabilir. Kas metabolizması kreatinin ürettiğinden, kas gruplarını yorucu aktiviteler kreatinin seviyelerini arttırabilir. Yapılan araştırmalar da, yoğun egzersizin, en azından geçici olarak artan kas yıkımına yanıt olarak kreatinin seviyelerini arttırdığını göstermektedir. Kreatinin seviyenizi düşürmek için ne tür egzersizler yapmanız gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmalısınız. Koşmak yerine yürümeyi ya da ağırlık kaldırmak yerine yoga yapmayı denemeniz önerilir. Kreatin karaciğerinizde üretilen doğal bir bileşiktir. Enerji için kullanıldığı yer olan kaslarınıza taşınır. Enerji olarak kullanılmayan kreatin, bir atık ürün olan kreatinin haline dönüşür. Doğal formuna ek olarak, kreatin ayrıca supplement olarak da mevcuttur. Bazı sporcular atletik performansı arttırmaya yardımcı olmak için bu takviyeleri kullanırlar. Tıpkı doğal kreatin gibi, bu maddeyi içeren supplementler de kreatinin üretir. Kreatinin seviyelerini azaltmak isteyen kişilerin kreatin takviyesi kullanması önerilmez.

Araştırmalar fazla miktarda protein tüketen kişilerin kreatinin seviyelerinin en azından geçici olarak artabileceğini göstermektedir. Özellikle pişmiş kırmızı et kreatinin artışına neden olabilir. Isı, ette bulunan kreatinin kreatinine dönüşmesine neden olur. Kırmızı et veya süt ürünleri dahil diğer protein kaynaklarını çok sık tüketen kişiler, daha az tüketen kişilere göre daha yüksek kreatinin seviyelerine sahiptirler. Çok fazla kırmızı et yiyorsanız daha fazla sebze yemeği tüketmeniz önerilir. Besinsel lifin kreatinin düzeylerindeki etkisini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ancak yakınlarda yapılan bir araştırma, kronik böbrek hastalığı olan ve lif alımını arttıran kişilerde kreatinin düzeylerinde anlamlı bir düşüş olduğunu göstermiştir. Lif, özellikle meyve ve sebzelerde, tam tahıllarda ve baklagillerde bulunur. Dehidrasyon da kreatinin seviyelerini artırabilir. Sıvı alımı böbrek hastalığı olan bazı insanlar için bir sorun olabilir. Her gün su ya da diğer sıvılardan ne kadar içmeniz gerektiği ve ne zaman içmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşmanız önerilir. Kitosan çoğunlukla kilo vermek ya da kolesterolü düşürmek için kullanılan bir besin takviyesidir. Kitosanın böbrek yetmezliği olan kişilerde kreatinin düzeylerini düşürmede de etkili olabileceğini gösteren bazı araştırmalar vardır. Kitosan ya da herhangi bir besin takviyesine başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız önerilir. Birçok bitki doğal diüretiktir ve kreatinin seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bitkiler ve kreatinin düzeylerini azaltmada ne kadar etkili oldukları konusunda kesin bilimsel veriler yoktur. Çin'de insanlar böbrek yetmezliğini tedavi etmek için salvia kullanırlar. Yapılan birkaç araştırma, salvia'nın kreatinin seviyelerini düşürmede olumlu bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir. Ancak, salvia bir halüsinojendir ve bu nedenle çok dikkatli kullanılmalıdır. En sık kullanılan bitkiler bile ilaçlarla etkileşime girebileceğinden doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.