Kreatin Zararları Nelerdir?

Kreatin takviyeleri genellikle egzersiz kapasitesini yükseltmek ve kas kütlesini arttırmak için kullanılan besinsel supplementlerdir. Kreatin vücudunuzun üretebileceği doğal bir kimyasaldır. Bazı insanlar, özellikle sporcular, fiziksel performanslarını artırmak için fazla miktarda kreatine ihtiyaç duyar. Ancak, çoğu besin takviyesi gibi, kreatin takviyeleri de çeşitli zarar ve yan etkilere sahiptirler. Gastrointestinal problemler kreatin takviyesi kullanımının ortak bir zararıdır. İştah, mide ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar yaşayabilirsiniz. Bu etkiler genellikle geçici veya doza bağımlıdır. Bu belirtiler zamanla devam ederse ya da kötüleşirse bir doktora danışmanız önerilir. Kreatin takviyesi kullanmaya karar verirseniz, plansız kilo alımı yaşayabilirsiniz. Bu kilo alımı çoğunlukla kaslarınızdaki su tutulmasından kaynaklanır. Kreatin takviyeleri kas dokunuzdaki kreatin seviyelerini artırabilir, bu da kaslarınızın depoladığı su miktarını arttırır. Düzenli egzersiz yapmak, kreatin kullanımının bu yan etkilerini önlemeye yardımcı olabilir. Kreatin takviyeleri ile kas hasarı arasında ilişkiler bulunmuştur. Takviyeyi kullanan sporcuların bazılarının şiddetli kas krampları, ağrı ve rahatsızlıklar yaşadıklarına dair raporlar vardır. Kreatin takviyeleri, antrenman programlarındaki tehlikeli artışlar nedeniyle kas gerginliği ve burkulma riskini artırabilir. Bu nedenle, kreatin aldıktan sonra egzersiz programınızı aniden hızlandırmanız önerilmez. Aksine, vücudunuzun egzersiz toleransını yavaş yavaş arttırmanız ve böylece potansiyel kas hasarını önlemeniz gerekir.

Akut böbrek yetmezliği de, kreatin takviyelerinin kullanımıyla ilgili ciddi bir tehlikedir. Yüksek dozda alınan kreatin (günde 10 g'dan fazla) hızlı kas yıkımına neden olabilir. Kas yıkımı, böbrekleri aşırı yükleyip zararlı kimyasallar ve proteinlerin ortaya çıkmasına neden olur. Akut böbrek yetmezliği, diyaliz gerektirebilecek tıbbi bir acil durumdur. Tedavi edilmediğinde, böbrek yetmezliği ölümle sonuçlanabilir. Kaslarınızdaki ekstra kreatin, kaslarınızı vücudunuzun diğer bölgeleri tarafından normal olarak kullanılan suyu emmeye zorlar. Yoğun fiziksel egzersizle birlikte bu artan emilim genellikle hafif veya ciddi dehidrasyona yol açabilir. Dehidrasyon, artan susama ve yorgunluk gibi hafif semptomlara neden olabilir, ancak koma ve ölüm gibi daha tehlikeli etkileri de görülmüştür. Eğer kreatin takviyesi kullanıyorsanız, içtiğiniz su miktarını artırmanız ve egzersiz yaparken sıcaktan kaçınmanız önerilir.

Kreatin Zararları Nelerdir? Kreatin Kullanımı Hakkında Bilgiler

Kreatin Zararlı Mıdır?

Kreatin zararlı mı sorusuna cevap olarak kesinlikle zararlı ya da değil denemez. Fakat her supplementte olduğu gibi kreatin takviyesinin de çeşitli zararları bulunmaktadır. Özellikle astım hastalarının, hamile ya da emziren kadınların veya kreatine alerjisi olan insanların bu takviyeleri kesinlikle kullanmaması gerekmektedir. Onun dışında, yukarıda bahsedilen yan etkilerden kaçınmak için kullanım öncesi doktorunuza danışmanız ve uygun dozajı belirlemeniz önerilir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.