Kreatin Yararları Nelerdir?

Kreatin, sporculara ve vücut geliştiricilere verilen sağlık takviyeleri arasında yaygın olarak tercih edilen bir üründür. İnsan hücresindeki adenozin trifosfatı (ATP) harekete geçirir. Kreatin, hücreye enerji sağlar. Vücutta fosfor grupları veya fosfokreatin olarak oluşur. Kreatinin yararları arasında en önemlileri, vücut gücünü ve dayanımını arttırmasıdır. Bu mekanizma beynin, kasların ve hatta karaciğerin spor için güçlendirilmesine yardımcı olur. Kreatin aynı zamanda kas büyümesini arttırdığından sporcular tarafından supplement formunda yaygın olarak kullanılır. Kreatin yüksek yoğunluklu antrenmanlarda daha hızlı sonuçlar almanıza da olanak tanır. Kreatin monohidrat, bazı doğal gıdalarda da bulunabilen besinsel ve sportif ergojenik bir takviyedir. Bazı balıklarda, yumurtada ve kırmızı ette bulunur, fakat bu ürünler pişirilirken kreatin oranları azalabilir. Yaygın olarak bilinen kreatin protein tozu ve kreatin tabletleri de diyetinize eklenebilecek diğer formlardır. İnsan vücudunda kreatin tutulumu doğaldır. Bununla birlikte, daha hızlı kas büyümesi için, öngörülen miktarlarda kreatin monohidrat takviyesi harikalar yaratabilir. İdeal vücut gelişimi için gerekli olan kas protein sentezini destekler. Kreatin türleri mikronize, etil ester, sıvı ve monohidrat olarak dörde ayrılır.

Kreatin Yararları Nelerdir? Kreatin Kullanımı Hakkında Bilgiler

Kreatin Faydaları Nelerdir?

Kreatin, sprint ve vücut geliştirme gibi sporlar için yapılan egzersizlerde vücut ve kas performansını artırır. Daha önce tartışıldığı gibi, kreatin protein tozunu diyet yoluyla almak ve bilinçli egzersizlerle desteklemek daha hızlı sonuç verebilir. Hücre için moleküler bazda ürettiği enerji sayesinde kas yorgunluğunu azaltır. Bu bağlamda, kreatinin faydalarından en önemlisi, hücresel boyutta ATP ve adenozin difosfat (ADP) yoluyla sürekli olarak kemiklere ve kaslara güç sağlamasıdır. Kreatinin en bilinen faydaları şunlardır:

- Kas boyutunu artırarak ağırlık kaldırma ve vücut geliştirme için uygun hale getirir
- Vücuda enerji molekülleri salınmasını sağlar (özellikle sprinterler için çok önemlidir)
- Vücut kütlesi ve boyutu ile yağsız kas kütlesi oluşumunu destekler
- Yaralanmalardan sonra kas iyileşmesini hızlandırır
- Yoğun egzersiz sonrası kasların inflamasyonunu azaltır
- Kas yorgunluğunu azaltır
- Koşucular için enerji üretimine yardımcı olur
Kreatinin aynı zamanda nörodejeneratif hastalıklara yardımcı olduğu ve beyin fonksiyonlarını geliştirdiği bilinmektedir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.