Karbonhidratın Zararları Nelerdir?

Karbonhidratlar aşırı tüketildiklerinde vücuda zarar verebilirler. Genel olarak aşırı yeme, vücutta olumsuz bir etkiye sahiptir, çünkü kilo alımı ve diğer sorunlara yol açarak, bir kalori fazlalığı yaratır. Özellikle karbonhidratların aşırı tüketimi, kek, kurabiye, kraker ve şeker gibi lezzetli rafine formları bulunduğundan size cazip gelebilir. Herhangi bir karbonhidrat türünün aşırı tüketimi dengeli beslenmeyi bozabilirken, rafine karbonhidratların fazlası vücuda farklı şekillerde zarar verir. Aşırı karbonhidrat tüketimi (özellikle rafine karbonhidratların tüketilmesi) kan şekerinin düzensiz bir şekilde yükselip düşmesine neden olabilir. Büyük bir dilim kek yediğinizde insülin seviyeleriniz önemli ölçüde artar ve yağ depolamaya başlarsınız. Vücudunuz basit karbonhidratlar tükettiğinizde kan şekerini düşürmek için çalışır ve insülin seviyeniz yükselir. Karbohidratlar tarafından tetiklenen insülin, şekeri kan dolaşımınızdan çıkardığında, hipoglisemi veya düşük kan şekeri riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Kan şekerindeki bu dalgalanmalar, kardiyovasküler sistem dahil olmak üzere tüm vücut sistemlerine zarar verir. Aşırı karbonhidrat tüketimi uzun vadede birçok insan için tip 2 diyabet teşhisi ile sonuçlanır.

Özellikle fazla yağ veya rafine edilmiş karbonhidrat içeren herhangi bir yiyeceği çok fazla tükettiğinizde kilo almanız kaçınılmazdır. Rafine karbonhidratlar bakımından yüksek gıdalar, hızlı yağ kazanımına katkıda bulunabilirler (çünkü sıklıkla yağ ile birleştirilirler ve yağ depolanmasını kolaylaştıran insülin patlamalarına neden olurlar). Diyetinizden rafine karbonhidratları çıkardığınız zaman aşırı besin tüketimi şansı da azalacağından, ihtiyacınız olan karbonhidratları almak için tam tahılları, meyveleri ve sebzeleri tercih etmeniz önerilir. “American Clinical Nutrition Journal” dergisinde Kasım 2003'te yayınlanan bir araştırmada, bol miktarda kepek içeren karbonhidratlarla beslenen kadınların, rafine karbonhidrat tüketenlerden daha az kilo aldıkları ortaya konmuştur.

Karbonhidratın Vücuda Zararları Nelerdir? Karbonhidrat Detaylı İnceleme

Karbonhidrat Zararları Ve Kilo Alımı:

Aşırı karbonhidrat tüketimi ile ilişkili bir başka problem de bilişsel işlevlerde gerçekleşebilecek azalmadır. Bu durum, başlangıçtaki insülin patlaması sonrası aşırı karbonhidrat tüketiminin neredeyse kaçınılmaz bir sonucu olan kan şekeri seviyelerinin düşmesi ile ilgilidir. Franklin Enstitüsüne göre, nöronlar glikozu depolayamazlar, bu nedenle kan şekeri düştüğünde bilişsel işlevler zarar görür. Bu tür durumlarda, kafa karışıklığı ve sinirlilik gibi psikiyatrik etkiler tecrübe edebilirsiniz. Bazı ticari diyetler, karbonhidratları tamamen rutininizden çıkarmanızı ya da ciddi biçimde sınırlandırmanızı önerir. Bu tarz önerilere kulak asmamanız sağlığınız için en iyisidir. Rafine karbonhidratlar sağlıksız olsa da, kepekli tahıllar, meyveler ve sebzelerdeki karbonhidratlar vücut sağlığınızı korumak için gereklidir. Tıp Enstitüsüne göre, insanlar günde en az 130 gram karbonhidrat tüketmelidir. Harvard Halk Sağlığı Okulu, diyetteki rafine karbonhidratların kompleks karbonhidratla değiştirilmesini önermektedir. Örneğin, kahvaltıda yulaf ezmesi yiyebilir, akşam yemeğinde beyaz patatesleri tam tahılla değiştirebilir ve meyve suyu içmek yerine meyve yiyebilirsiniz. Karbonhidrat alımınızı kontrol altında tutmak için, USDA'nın SelectMyPlate.gov adresinde önerdiği alım kurallarına uyabilirsiniz. Meyve alımı, kadınlar için günde 1.5 ila 2 kase ve erkekler için günde 2 kase ile sınırlandırılmalıdır. Tahıl alımı, kadınlar için 140 ila 170 gram ve erkekler için 170 ila 225 gram arasında olmalıdır. Erkekler ve kadınlar için sebze tüketimi ise günde 2.5 ila 3 kase arasında olmalıdır. USDA ayrıca günlük tahıl porsiyonlarınızın yarısının tam tahıllardan gelmesi gerektiğini de tavsiye etmektedir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.