Karbonhidrat Kilo Aldırır Mı?

Karbohidratlı gıdalar tükettikten kısa bir süre sonra fazladan kilo alıyorsanız, bu karbonhidratlardan bazıları vücudunuzun glikojen depolarını yeniden doldurmak için kullanılmış olabilir. Karbonhidratlar kan şekeri seviyenizin değişmesine sebep olurlarsa kilo alımına katkıda bulunabilirler. Ama sonuçta, her besin gibi karbonhidratlar da egzersiz ve günlük aktiviteler yoluyla harcadığınız kalorilerden daha fazlasını almadığınız sürece kilo almanıza neden olmazlar. Karbonhidratlar sindirilip glikozlara ayrıldıktan sonra, glikozlar enerji için gerekli hücrelere dağıtılır. Kan şekeri seviyesi çok yüksekse, şeker karaciğere gider ve glikojen adı verilen glikoz depolama formuna dönüşür. Glikojen karaciğer ve iskelet kaslarında depolanır ve aktivite seviyeniz arttığında anlık bir enerji kaynağı olarak kullanılır. Vücut, sınırlı miktarda glikojen depolayabilir, ancak yapılan sert egzersizler, bu depolama miktarını arttırır. Vücudunuzun kapasitesine ve aktivite yoğunluğuna bağlı olarak, depolanan glikojen yaklaşık 20 ila 90 dakika içinde tüketilebilir. Glikojen molekülleri önemli miktarda su içerir. Vücudunuzda depolanan 1 gram glikojen 2.7 gram suya bağlanır. Fakat bu, su tutma ile aynı şey değildir. Suyu tuttuğunuz zaman, su hücreler arasında tutulur ve şişkin görünmenizi sağlar. Glikojen içindeki su ise, onun moleküler yapısının bir parçasıdır. Yine de kiloda bir artışa sebep olur. Bu nedenle bol miktarda karbonhidrat tüketip glikojen depolarınızı yenilediğinizde 1 2 kilo alabilirsiniz.

Karbonhidratlar Kilo Aldırır Mı? Karbonhidratlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Karbonhidrat Kilo Yapar Mı?

Bazı karbonhidrat türleri - beyaz un, beyaz pirinç ve ilave şekerle yapılan yiyecekler - sindirimi kolay küçük glikoz molekülleri içerir, böylece kan dolaşımına daha hızlı bir şekilde girerler. Kan şekeri yükseldiğinde, fazla şekerden kurtulmak için insülin salınır. İnsülin hormonu ise kilo almaya yol açabilir. Kan dolaşımınızda çok fazla şeker varsa ve insülin bu şekeri enerji için hücrelere taşıyarak dengeyi sağlayamazsa, karaciğere yağ depolamanın zamanı geldiğini bildirir. Glikojen depoları doldurulduktan sonra karaciğer glikozu yağ dokusu içinde depolanan trigliseritlere dönüştürür. İnsülin ayrıca, yağ hücrelerinin depoda bulunan yağları parçalamayı durdurmasını da söyler. Başka bir deyişle, insülin kilo vermenizi engellerken aynı zamanda kilo alımını destekler.

Diyabetik olan veya mide ameliyatı geçirmiş kişiler reaktif hipoglisemiye sahip olabilirler, bu da pankreasın yemekten sonra kan dolaşımına çok fazla insülin pompalaması anlamına gelir. Sonuç olarak, dolaşımdan çok fazla glikoz çıkarılır ve kan şekeri normal seviyelerin altına düşer. Son yemeğinizi yeni yemiş olsanız bile, düşük kan şekeri sizi acıktıracak ve daha fazla yemek yemenizi sağlayacaktır. Bu da kilo alımına neden olacak bir başka etmendir. Karbonhidratlardan kilo almanın en bariz yolu aşırı tüketimdir. Tüm makrobesinler (karbonhidrat, protein veya yağ) aynı zamanda kalori kaynakları olsa da, kilo alımına en fazla katkıda bulunan makrobesin karbonhidratlardır (çünkü tatlılardan sebzelere, meyvelerden içeceklere çok sayıda besin karbonhidrat içerir). Bir gram karbonhidrat 4 kalori içerir. Örneğin, 350 ml kutu kola, 37 gram şeker ve 155 toplam kaloriye sahiptir ve bu kalorinin 148'i şekerden gelir. Sade kekin bir diliminde 16 gram şeker ve 173 kalori vardır. Bunlar günlük kalori hedefinizi aşmanızı sağlayacak miktarda kaloriye sahip iki karbonhidrat örneğidir. Ayrıca, kan şekerini yükselttikleri için ekstra kilo yapma potansiyeline sahiptirler.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.