Glutamin içeren besinler

Glutamin, proteinin önemli bir yapı taşı olan bir amino asittir. Normal şartlar altında, vücudunuz sağlıklı bedensel işlevleri desteklemek için yeterli miktarda glutamin üretir. Fakat eğer vücudunuz stres altındaysa (örneğin travma ya da maraton gibi aşırı atletik bir efordan dolayı) diyetinize daha fazla glutamin ekleyerek bu maddeden faydalanabilirsiniz. Glutamin birçok bitki ve hayvansal besinde bulunmaktadır. Glutamin herhangi bir amino asit değildir. Vücudunuzda bulunan amino asitler arasında en fazla miktarda olanıdır. Çoğunlukla kaslarda ve akciğerlerde depolanır. Vücudunuz kendi glutaminini sentezleyebildiği için, esansiyel olmayan bir amino asit olarak kabul edilir. Glutamin, vücudunuzdaki amonyağı (bir atık ürünü) ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi, doku tamirini, beyin fonksiyonunuzu ve sindirimi destekler. İnflamatuar bağırsak hastalığı, şiddetli fiziksel travma, kanser, egzersiz sonrası kas yıkımı, ve HIV/AIDS gibi durumlarda, bu durumların hepsi vücudunuzun amino asit ihtiyacını arttırdığından, vücut daha fazla glutamine ihtiyaç duyar. Kan inceltici gibi ilaçlar kullanıyorsanız, her zaman diyetinizdeki önemli değişiklikleri doktorunuzla konuşmanız önerilir. Glutamin içeren bazı gıdalar, yüksek düzeyde K vitamini içerir ve bu da warfarin ve diğer bazı pıhtılaşma önleyici ilaçların etkinliğini etkileyebilir.

Glutamin içeren besinler

Glutamin hangi besinlerde bulunur

Çiğ, yapraklı sebzelerin çoğu yüksek seviyelerde glutamin içerir. Isı glutamini yok eder, bu yüzden glutamin açısından zengin sebzeleri mümkün olduğunca çiğ tüketmeniz önerilir. Çiğ ıspanak ve lahana en yaygın olanlardan bazılarıdır. Yüksek amonyak seviyesini düşürmek için taze sıkılmış lahana suyu içilebilir. Çiğ maydanozu taze meyve suyuna ya da bir smoothie'ye ekleyebilirsiniz. Fasulye ve baklagiller de iyi birer glutamin kaynağıdır ve vejeteryan diyetinize protein eklemeye yardımcı olabilirler. Hayvansal proteinler (sığır, kümes hayvanları, domuz eti, balık eti dahil) zengin glutamin kaynaklarıdır. Bununla birlikte, gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi için bu yiyeceklerin pişirilmesi gerekliliği, amino asidin mevcudiyetinin çoğunu yok eder. Pişmiş etler ile güvenli bir şekilde hazırlanmış suşi ve sashimi gibi besinleri diyetinize ekleyerek ekstra glutamin elde edebilirsiniz. Yumurtalar, etten kaçınan insanlar için uygun başka bir glutamin kaynağıdır.

Süt ürünleri de, besinsel glutaminin alımına katkıda bulunur. Örnek olarak: süt, yoğurt, ricotta peyniri ve süzme peynir verilebilir. Keçi sütü, glutamin bakımından inek sütüne kıyasla daha zengindir. Glutaminin supplement formu da vardır ve bazen travma, ülser, diyare veya aşırı egzersiz sonucu yıpranan kasların iyileşmesi için kullanılır. Böbrek veya karaciğer hastalığı ve psikiyatrik bozukluklar gibi durumlarda, doktor veya diyetisyeninizin onayı olmadan hiç bir zaman glutamin takviyesi almamanız gerekir. Her ne kadar glutamin, bazı kanser tedavisi türlerinde faydalı olsa da kemoterapi tedavilerini de engelleyebilir, bu nedenle onkoloğun izni olmadan kanserli biri tarafından da alınmamalıdır. Glutaminin kesin dozu belirlenmemiştir ve ne kadarının çok fazla olduğu net değildir. Glutaminin diyet kaynaklarından aşırı dozda alınması zordur, bu nedenle besin kaynakları glutamin alımını artırmanın bir yolu olarak tercih edilir. Ayrıca, tam gıdalar mevcut glutaminle birleştirildiğinde, çok fazla yarar sağlayan çok sayıda bileşik içerirler. Bu birleştirilmiş etkiler bir supplement ile sağlayamayacağınız etkilerdir.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.