Beta Glukan Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Beta glukanlar, bakteri, mantar, maya, yosun, liken, yulaf ve arpa gibi bitkilerin hücre duvarlarında bulunan şekerlerdir. Bazen ilaç olarak kullanılırlar. Beta glukanlar yüksek kolesterol, diyabet, kanser ve HIV/AIDS tedavisi için kullanılmaktadır. Aynı zamanda vücut savunmaları kronik yorgunluk sendromu veya fiziksel ve duygusal stres gibi koşullar nedeniyle veya radyasyon ya da kemoterapi gibi tedaviler ile zayıflamış olan kişilerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılırlar. Beta glukanlar ayrıca soğuk algınlığı, grip (influenza), H1N1 (domuz gribi), alerjiler, hepatit, Lyme hastalığı, astım, kulak enfeksiyonları, yaşlanma, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, fibromiyalji, romatoid artrit ve çoklu skleroz gibi durumların tedavisinde de yararlı özelliklere sahiptirler. İnsanlar dermatit, egzama, kırışıklıklar, yaralar, yaralar, yanıklar, diyabetik ülserler ve radyasyon yanıkları için cilde beta glukan uygulanabilir.

Maya veya arpadan elde edilen beta glukanların tüketimi, birkaç haftalık tedaviden sonra yüksek kolesterolü olan kişilerde toplam kolesterol ve düşük dansiteli lipoprotein (LDL veya “kötü”) kolesterolü düşürmektedir. Bununla birlikte, beta glukanların kolesterol seviyelerini etkilemediğini öne süren bazı araştırmalar vardır. Çatışan kanıtlar, beta glukan içeren ürünlerin nasıl işlendiğinden kaynaklanıyor olabilir. İntravenöz (IV) yolla belirli türlerde beta glukan verilmesinin, ilerlemiş kanserli bazı insanlarda yaşam süresini uzatabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Bununla birlikte, böyle durumlarda en az bir yıl boyunca beta glukan tedavisi gereklidir.

Beta Glukan Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Beta Glukan Yan Etkileri Nelerdir?

Beta glukanlar ağız yoluyla gıdalardan alındıklarında çoğu erişkin için güvenli kabul edilirler. Beta glukan takviyeleri ise, ağız yoluyla, intravenöz olarak (IV ile), kas içine enjekte edilerek veya kısa bir süre için cilde uygulanarak kullanıldıklarında olası güvenli kabul edilirler. Ağız yoluyla günde 15 gramdan fazla alınmaları ve 8 haftadan uzun süre kullanılmaları önerilmez. Mikropartiküller içeren intravenöz çözümler güvenli değildir. Dalak problemlerine, kan pıhtılarına ve diğer tehlikeli yan etkilere neden olabilirler. Ağız yoluyla alınan beta glukanların potansiyel yan etkileri bilinmemektedir. Enjeksiyonla kullanıldığında, beta glukanlar üşüme, ateş, enjeksiyon yerinde ağrı, baş ağrısı, sırt ve eklem ağrısı, bulantı, kusma, ishal, baş dönmesi, yüksek veya düşük tansiyon, kızarma, kızarıklık veya azalmış beyaz kan hücreleri gibi yan etkilere neden olabilirler.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.