Balık Yağı Besin Değerleri

Balık yağı, dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) olarak bilinen iki yararlı omega 3 yağ asidi grubu bakımından oldukça zengindir. Keten ve ceviz gibi bitkisel besinlerde bulunan alfa linolenik asit (ALA) ile birlikte DHA ve EPA, omega 3 yağ asitlerinin alt gruplarıdır. EPA ve DHA genellikle balık yağının faydalı bileşenleri olarak belirtilir. EPA ve DHA aslında balıklar için besin zincirinin temelini oluşturan alglerden kaynaklanırlar. Balıklar bu algleri tüketir ve böylece yüksek miktarda yararlı yağları vücutlarında konsantre hale getirirler. Balık yağının belki de en bilinen yararı, kardiyovasküler sağlık üzerindeki faydalı etkileridir. Balık yağı tüketimi aynı zamanda kan trigliserit seviyelerinin azalması ile de ilişkilidir, hatta statin ya da fibrat ilaçların etkilerini ve VLDL seviyelerini düşürürken, toplam kolesterol ve HDL üzerinde biraz yararlı olabilir (ya da hiç etkisi olmayabilir) ve LDL'yi yükseltebilir. Balık yağı anti aritmik bir etkiye sahiptir (ancak implante edilmiş defibrilatörlerde zıt etki gösterebilir), trombosit agregasyonunu inhibe eder (pıhtı oluşumunu azaltır) ve tansiyonu biraz düşürür. Balık yağı takviyesinin, ayrıca kardiyovasküler hastalıktan ve kalp yetmezliği durumunda morbiditeyi (hastalık veya yaralanma derecesini) ve ölüm oranını (ölüm şansını) azalttığı gösterilmiştir. Diyabet hastaları için balık yağı, kardiyovasküler risk faktörlerini azaltmaya ve özellikle de vasküler fonksiyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir, ancak glisemik kontrolde rolü daha az belirgindir. Balık yağının kardiyovasküler hastalık üzerindeki etkileri, inflamasyon üzerindeki etkisi ile ilişkili olabilir. Hem EPA hem de DHA, doğal anti enflamatuarlardır, genellikle prostaglandin sentezinde ve diğer biyokimyasal etkilerde rolleri olan omega 6 yağ asidi arakidonik asidin (et ve sütte bulunan) etkilerini dengelerler. Balık yağı, romatoid artrit ve inflamatuar barsak hastalığı gibi semptomların giderilmesinde ve hatta bunamaya karşı korunmada da etkili olabilir. İlginçtir ki, balık yağındaki omega 3 yağ asitleri, enflamatuar koşulları azaltarak iltihabı düzenler, ancak sağlıklı kişilerde çok az değişiklik meydana getirirler. Yapılan bazı araştırmalarda pro oksidan bir etki görülse de (belki de metabolik hızın yükselmesi nedeniyle), diğerleri DHA ve EPA'nın özellikle lipit peroksidasyonu yoluyla oksidatif stresi azalttığını göstermiştir. Balık yağının aynı zamanda prostat ve meme kanseri gibi kolorektal kanserlerin oluşma riskini azalttığı bilinmektedir. Balık yağı ayrıca, kanser sonrası cerrahi tedavinin (örn. Kemoterapi) kas israfının ve organ streslerinin kontrol edilmesinde de yararlı görünmektedir.

Balık Yağı Besin Değerleri

Balık Yağı Kaç Kaloridir?

Besin kullanımı açısından balık yağı, bazı ilginç özelliklere sahip gibi görünmektedir. En azından kemirgenlerde, yüksek seviyelerde balık yağı tüketiminin, omega 3 yağ asitlerinden yoksun doymuş yağ kaynaklarının aksine, yağ birikimine yol açmadığı gözlemlenmiştir. Bunun nedeni, balık yağının, ayrılmayan proteinler ve diğer mekanizmalar ile ilgili bir termojenik etki yaratmasıdır. Ek olarak, balık yağı enerji metabolizmasını yağ oksidasyonuna ve protein bozunmasına doğru kaydırır. Son zamanlarda yapılan bir çalışma, balık yağı tüketiminin (8 hafta boyunca 4 gram/gün) iskelet kasının anabolik yanıtını %34 oranında geliştirdiğini göstermiştir.
Balık yağı takviyeleri genellikle 1000mg'lik bir kapsül içinde 180mg EPA ve 120mg DHA içerecek şekilde pazarlanırlar. Bu değerler firmadan firmaya değişebilir.
Balıkların besin değerleri
Balık yağının besin değerleri aşağıda listelenmiştir:
5 gram balık yağında bulunan besin öğeleri:
Karbonhidrat : 0 gram
Protein : 0 gram
Yağ : 4.99 gram
Lif : 0 gram
Potasyum : 0.05 miligram
Kalsiyum : 0.05 miligram
Sodyum : 0 miligram
Kolesterol : 42.5 miligram
A vitamini : 1500 iu
C Vitamini : 0 miligram
Demir : 0 miligram

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.