Amino Asit Zararlı Mıdır?

Beslenme vasıtasıyla elde edilen amino asitler genellikle zararlı değildir, ancak uzun süre çok yüksek proteinli bir diyet takip etmek sağlık sorunlarına neden olabilir. Potansiyel zararlar, aminoasit takviyeleri söz konusu olduğunda da yaygın değildir, ancak birkaç spesifik amino asit diğerlerine oranla daha yüksek bir risk taşır. Hamileyseniz, ilaç kullanıyorsanız veya diyabet, böbrek hastalığı ya da karaciğer hastalığınız varsa, takviyelerin sizin için güvenli olduğundan emin olmak için doktorunuzla konuşmanız önerilir. Vücut, amino asitleri bileşen parçalarına ayırma özelliğine sahiptir. Bu parçalanma doğal olarak gruplardan birine -amino grubu- yeni amino asitler yapmak için gerek duyulduğunda gerçekleşir. Amino asidin diğer bölümü glikoza dönüştürülebilir ve enerji için kullanılabilir. Amino grubu, orijinal amino asitten ayrıldıktan sonra amonyak halinde bulunan azot ihtiva etmeye başlar. Zehirli bir madde olan amonyak vücuttan atılmalıdır, bu nedenle başka bir amino asit ile bağlanır ve daha sonra karaciğere gider. Karaciğer amonyağı üreye dönüştürür ve idrarda eliminasyon için böbreklere gönderir.

Böbrekler, vücudun asit-baz dengesini düzenlemeye yardımcı olurlar. Bazı amino asitler asidik, bazıları ise baziktir, ancak besinsel protein genel olarak asidik bir etki gösterir. Yüksek proteinli bir diyet, fazladan amino asit içerdiğinden vücutta dengeyi sağlamak için böbrekleri çok zorlar. Eğer çok fazla amino asit alırsanız, bunlar bozulur ve yok edilir çünkü vücut bu maddeleri gelecekte kullanmak üzere depolamaz. Bu nedenle amonyak ve üre seviyeleri artar, böbrekleri daha fazla kan filtrelemeye zorlar. Kronik böbrek hastalığı olan insanlar genellikle düşük proteinli bir diyete tabi tutularak böbreklerindeki stresin hafiflemesi sağlanır. PubMed Health'e göre, böbrek taşı geçmişi olan hastalar yüksek proteinli bir diyet takip ettiklerinde, gelecekte tekrar böbrek taşı geliştirme ihtimalleri de artmaktadır.

Amino Asit Zararlı Mıdır? Amino Asit Rehberi

Amino Asit Zararlımı?

Amino asitler zararlıdır diyemeyiz fakat bazı amino asitlerin çeşitli potansiyel zararları vardır. Arginin, şişkinlik, karın ağrısı ve diyare gibi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca gut riskini artırabilir ve kan basıncında sağlıksız bir düşüşe neden olabilir. Arginin supplementleri, böbrek hastalığında potasyum düzeylerini de önemli ölçüde etkileyebilir. Yüksek metionin alımı, başka bir amino asit olan homosistein düzeylerini artırabilir. Çok fazla homosistein kan damarlarına zarar verir ve kan pıhtılaşma riskini artırabilir. Dallı zincirli amino asitler olan lösin, izolösin ve valin, amino asit triptofan ile aynı yolu kullanarak beyninize taşınır. Sonuç olarak, sınırlı sayıda taşıyıcıya erişim için yarışırlar. Supplement kullanımı kan dolaşımındaki dallı zincirli amino asit miktarının artmasına neden olduğunda, beyne daha az triptofan girer. Triptofan, serotonin üretmek için kullanıldığından, serotonin eksikliği ve bunun sonucunda ruh halinde istemsiz değişimler yaşayabilirsiniz.

© Copyright 2024 by Fitbull.com®. Tüm Hakları Saklıdır.